Egypte revolutie geanalyseerd

Survivalism, Einde van de wereld en overleving.

Egypte revolutie geanalyseerd

Postby Führer » Mon Feb 07, 2011 9:43 am

25 Januari 2011 begon de revolutie in Egypte na een wat leek een successvolle revolutie in Tunesie.
Hoe deze revolutie is begonnen is open voor debat zeker omdat er een paar weken terug terwijlde revolutie in Tunesie nog bezig was de massa media al begon te praten over de eerste revolutie in de arabische wereld.

Maakt verder niet uit de emotie's waren echt en er valt veel te leren van deze revolutie(geslaagd of niet op heden nog niet beslist).

Balangrijke data in deze revolutie:

25 - Januari - begin vollksopstand
28 - januari -Day of rage 2 miljoen demonstranten in heel egypte mislukte poging om de president af te zetten
3 - Februari - Demonstranten worden massaal aangevallen door pro-Mubarak, politie in burger en losgelaten gevangenen.

Begin aan de revolutie is de Moslim Brotherhood (hierna MB genoemd) snel met verklaren dat het niks met de revolutie te maken heeft anders dan mee te demonstreren en dat het zeker niet zal onderhandelen en al helemaal geen deel uit wilt maken van de regering na de revolutie!
Om daarna zodra het de kans kreeg meteen met onderhandelingen met de overheid te beginnen, en is er ook snel bij o zich als regeringskandidaat op te stellen!

[color=#0000BF]De media: [/color]de media koos al snel de kant van de demonstranten van alle nederlandse media tot al jazeera aan toe.
Met uitzondering van de Egyptische staats media.

Egypte was snel met de buitenlandse media verbieden en met andere tactieken het werk van de internationale massa media onmogelijk te maken, ondertussen gaf de staatsmedia een bepaald beeld van de buitenlandse media en demonstranten wat een sfeer creerde waar aanvallen op buitenlandse media en demonstranten uitlokte.
Niet alleen de televisie werd snel overgenomen, het mobiele telefoon netwerk en het hele internet was in het begin van de revolutie al helemaal stilgelegd.
Zo zie je maar dat dit het eerste is wat er gebeurd in een revolutie, en dat niks wat op de staatstelevisie gepropageerd wordt te geloven of vertrouwen is, ze sluiten niet voor niets het internet en andere communicatie middelen af.
Bij het op zwart gaan van internet, mobiele telefonie en buitenlandse televisie moet meteen van een revolutie of andere onrust uitgegaan worden.Tegenstrijdigheden:
Het is opvallend dat elke partij in dit conflict erg veel tegenstrijdigheden vertoonde.
Uit de Amerikaanse hoek werd erg laat en erg zwak gereageerd met tegenstrijdigheden zoals "er moet NU verandering komen" zonder aan te geven wat voor veranderingen.
Zelfde tijd heeft de Amerikaanse regering het over dat er Mubarak aan moet blijven voor een stabiele verandering van de macht.
Amerika steunt ook dezelfde tijd de presidentskandidaat die hoofd vijligheidsdienst was voor decennia, geen verandering dus maar meer van hetzelfde alleen met een ander hoofd.
Er was door Mubarak op zaterdag 1 februari al aangegeven dat deze eind september zou aftreden.

De media bracht ook verschillende tegenstrijdigheden uit zoals dat de kracht van de demonstranten was dat ze niet 1 leider hadden en dat is wat hun verbond en tegelijkertijd dit als argument tegen de demonstranten gebruiken.
De media bracht ook veel geruchten voort zoals dat er een aanslag op de nieuwe premier was gepleegd.

De staatsmedia was constant en gaf een slecht en geweldadig beeld van de demonstranten.

President Mubarak deed alles wat van hem verwacht werd, kleine veranderingen door voeren om achter de schermen nog steeds de aan de touwtjes trekken. En de bevolking, demonstranten en buitenland bang te maken voor instabiliteit en de MB.
Denk aan:
Vrijlaten gevangenissen.
Aanslag op gas pijleiding.
Politie van de straat af halen.
Politie in burger de demonstranten aan laten vallen.
Journalisten aanvallen, arresteren en gereedschap in beslag nemen.
Gesprekken met de MB houden.


De demonstranten hadden het tagrirplein van het begin af aan al als doelwit aangezien dat een plein met groot historische en culturele waarde heeft, wat eerst niet lukte vanwege groot aantal politie eenheden maar later toen deze de stad uitgedreven waren werd het plein snel bezet.
Dit plein werd min of meer een vestiging aangezien dit een vreedzame demonstratie moest zijn werd iedereen die het plein op wou gefouilleerd, dit beteknde dus dat iedereen daar ongewapend was, dit is belangrijk omdat dit waarschijnlijk de reden is dat dit niet op een bloedbad is uitgelopen.

Na een aantal dagen het plein te bezetten kwam er een georganiseerde aanval van Pro Mubarak supporters, die van alle straten met toegang tot het plein plaatsvond. Dit resulteerde in +-1500 gewonden en een aantal 15+- doden.
Zowel de aanvallers als verdedigers gebruikten vooral stenen om te gooien als wapens met het gooien van brandbommen en mololov cocktails als opvolger en stokkel en metalen opbjecten in close-combat gevechten.
Na het opwerpen van baricades in de straten door de verdedigers van het plein de demonstranten dus was het een stand-off en zo is het eigenlijk tot nu gebleven.

De aanvallers waren erg in de minderheid maar hadden het voordeel van hogergelegeen brug en het voordeel om thuis te slapen en eten etc.

Na de zware aanvallen op woensdag was min of meer de helft van de mannelijke verdedigers gewond aan vooral het hoofd door vliegende stenen.
Hier een voorbeeld hoe anno 2011 in een toch vrij moderne stad chaos uit kan breken en in dit soort primitieve taverelen kan ontwikkelen.
a213a744_QAuHV.jpg
a213a744_QAuHV.jpg (81.25 KiB) Viewed 2836 times

1296751839-960.png
1296751839-960.png (325.67 KiB) Viewed 2836 times


Ook het baricaderen van straten een zo primitief concept dat we het bijna vergeten maar toch zo effectief is.
Enig verstand van het maken van baricades uit alledaagse objecten kan wellicht handig zijn in de toekomst.
Net zoals kledingkeuze bij het aangaan van een confrontatie zoals dit.
Zoals eerder genoemd waren molotovcocktails en brandbommen een geliefd wapen en kon je deze de hele nacht door heen en weer vliegen, er zijn kleding die bij het minst of geringste al in brand vliegen of zelfs smelten en er zijn kleding die beter tegen dit soort ongijn kunnen zoals leer maar ook andere stoffen als kevlar kleding.


Wegblokkades:
Na aanvallen op huizen en hele buurten werden er door de gehele stad wegblokkades door buurtmilitia opgeworpen en maaktte het reizen in de stad erg moeilijk en gevaarlijk.
Al snel was er in de stad dan ook een tekort aan alles, van eten en drinken, benzine en vooral geld. De pinmachines waren al snel helemaal leeggetrokken.

Al is het niet erg slim om veel geld in huis te hebben liggen kunnen er wel andere voorzorgsmaatregelen getroffen worden om een situatie als dit te overleven of anders zo goed mogelijk door te komen.
Een voorraadje voedsel en een volle benzinetank waren voor de mensen in deze stad geen overbodige luxe.Voetnoot:
AL klinkt het misschien een beetje vreemd dit gebeuren lijkt erg veel op een test om te zien hoe de bevolking reageerd op het afsluiten van alle communicatie middelen, er is al een tijdje sprake van media regulering in de VS en de Obama killSwitch die het mogelijk maakt het gehele internet plat te leggen zoals ook in Egypte gedaan is.
User avatar
Führer
Site Admin
 
Posts: 1152
Joined: Thu Dec 03, 2009 4:32 am

Return to Survivalism, Einde van de wereld en overleving.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron